tisdag, april 30

ALLT SOM ÄR FINT


Funderar på det här med vuxenleken som jag roar mig med, inreda och dekorera leken. jag skulle vilja påstå att den är direkt nedärvd i rygg och benmärg,men inte nödvändigtvis fylld med samma smakgenetik.
Den röda tråden, den som binder samman allt, allt som ter sig spretigt i mitt hem, det är just den, den spretiga tråden! 

En klasskompis sa en gång -allt som jag tycker är fint får plats hos mig (hos henne alltså) och jag har tagit till mig den meningen ordagrant, för så tänker jag också.

Det behöver verkligen inte vara några designklassiker eller dyra samlarobjekt, även om jag inte säger NEJtack till en ny Wooden Doll om jag skulle ha råd, eller kastar ut min vita String-hylla på studs för att den kan betraktas som "Svensson", nä inget sånt tänk här.Ok kan tröttna lite på den vita hyllan ibland då, men jag tycker fortfarande att den är fin.
Här får allt jag tycker är fint ta plats. Ingen egen plats dock. Jag roar mig med att ändra om lite titt som tätt, speciellt när jag städar, som om det känns lite mer rent ochpåriktigtstädat då, när jag kommit åt och torkat och dammsugit överallt och så vidare. Nya stilleben att vila ögat på, och nya favorit-hörn och hyllplan infinner sig i rummet.

Ibland pratar man om hur materiellt det kan vara i vår samtid. Att prylar inte har någon egentlig betydelse eller något egenvärde, det är bara ytligt osv, och så rynkar man lite på näsan som att man tyckte det var förkastligt, men man skall inte föringa viljan att göra det fint omkring sig(som min kloka kollega sa),boa,dona och fixa. Redan de gamla Grekerna osv...

Jag undrar vad hon hade tyckt nu, min mamma,om washitejpen som sitter överallt och plåtburkarna som jag fått från Pelle i köket på jobbet? Fräckt tror jag hon hade sagt, men hon hade kanske rynkat lite på näsan åt den stora solfjädern på väggen i sovrummet *ler*. Gräsligt hör jag henne säga och sen berättar hon hur gärna jag ville ha de där röda lackskorna med med spets å och stenar på som glittrade. Dom minnena är fina och jag sparar dom i en gul plåtburk som jag fått ev henne en gång, tillsammans med rökelse som luktar gott och tarotkort som kan ge vägledning emellanåt. 

6 kommentarer:

 1. Precis så. Fina saker som måste med hem och hitta sin plats och som man sen flyttar runt och saker som hittar nya platser i hemmet...

  Fantastiskt fina kuddar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack! fick tyget av syrran när hon kom hem från Ghana förra året.

   Radera
 2. Hehe, och jag som inte inreder alls för tillfället. Bara kastar och köper inget nytt! Men sen, är tanken att jag bara ska ha sånt som jag gillar. När jag har rensat ut här hemma. Börjar känna lockelsen måste jag erkänna!

  Tack för tipset om Värvet. Har inte hört på det tidigare och snabblyssnade igenom Peter Wahlbeck. Håller så med honom när han säger att man inte får ta sig friheter som "vi är guds utvalda folk därför får vi ...." Man är inte rasist eller antisemit när man tycker illa om förtryck och dödande!
  Härligt att du har börjat ett nytt liv i slingan! :) Hoppas det inte var milen som gjorde dig sjuk. Krya på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är det bra, värvet. Å du ibland tänker jag att jag skall sälja allt och bara ta in saker från naturen..fast den drömmen tar slut ganska fort ;)

   Radera
 3. exakt så, allt som är fint ska få plats - då mår man mycket bättre och trivs bättre tror jag än om man bara funderar på trender och vad alla andra tycker. Gillar dina små svarta tejplappar, och allt annat också!

  SvaraRadera